Haber

Tarihin En Kötü Hawaii Yangınları

Hawaii, orman yangınlarına yabancı değil. Ancak birçoğuna göre son günlerde çıkan yangınlar takımada tarihinin en kötü yangınları.

Hasar yıkıcıydı. Yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlar bazı kasabaların tamamen yanmasına neden oldu. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği yangınların çıkış nedenleri araştırılıyor.

Ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava alevleri beslemeye yardımcı oldu.

Hawaii’nin çoğunu etkileyen kuraklık veya anormal derecede kuru hava koşulları da yangının büyümesinde etkili oldu.

ABD Kuraklık Raporlarına göre, ülkenin yaklaşık yüzde 14’ü şiddetli veya hafif kuraklık yaşadığını bildirirken, Hawaii’nin yüzde 80’i anormal derecede kuraktı.

Geçen ay ABD Meteoroloji Servisi, Maui’de orman yangınlarının rapor edildiğini ve yangın nedeniyle bir otoyolun kısa süreliğine kapatıldığını bildirdi. Bu arada meteorologlar, “bu yılki kurak mevsimde yangın riskinin arttığı” uyarısında bulundular.

Öte yandan bilim adamları, Hawaii Adaları’nın bazı bölgelerinin yerli bitkilerden daha yanıcı olan yabani otlarla kaplı olduğuna dikkat çekiyor.

Bunun anlamı, bir kıvılcım, kuraklık koşullarıyla birleştiğinde hızla yayılabilen bir yangına neden olabilir.

Yangınlardan önce Maui için kırmızı alarm verildi.

Salı günü Hawaii kıyılarını süpüren Dora Kasırgası’ndan gelen kuvvetli rüzgarlar alevleri daha da körükledi.

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında konuşan Hawaii Valisi Josh Green, yangınların eyalet tarihindeki “en büyük doğal afet” olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin Hawaii’de benzersiz koşullar yarattığını belirten Green, “Bunu dünyanın birçok farklı yerinde ilk kez görüyoruz” dedi.

Hawaii’deki son büyük yangın 2018’de meydana geldi. Hurricane Lane rüzgarları, Lahaina çevresindeki alevleri körükledi. Bu kasaba bu haftaki yangınlarda yok oldu.

Yerel basında çıkan haberlere göre beş yıl önce çıkan yangında 31’i araç olmak üzere 21 bina ve çok sayıda konut ile 2 bin dönüm arazi hasar gördü.

Hawaii’deki orman yangınları eskiden nadir olaylardı. Çoğunlukla volkanik patlamalar veya yıldırım çarpmaları ile yaşandı. Ancak son yıllarda, insan faaliyetleri onları daha yaygın ve daha büyük ölçekte hale getirdi.

yalihuyuk-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu